home

Techniek op mijn bord : kooknamiddag (5de leerjaar)  

De jongens en meisjes van het vijfde leerjaar mochten naar aanleiding van het W.O.-thema “techniek op mijn bord”, zelf aan de slag gaan. Ze mochten allerlei gerechtjes zelf klaarmaken. Ze moesten hierbij allerlei verschillende materialen en technieken gebruiken. Ook de hygiëne was erg belangrijk!
In groepjes werd er voor de verschillende gerechten gezorgd: een vruchtensapje, een toastje met eiersalade, marmercake, pudding, fruitspiesjes en verloren brood.
Als een echt team gingen ze aan de slag. In overleg verzorgden ze de voorbereidingen, werden de ingrediënten afgewogen en nam ieder van hen verantwoordelijkheid bij de bereidingswijze en de afwerking van het gerecht.
De kinderen genoten van hun lekkere hapjes. We vonden het allemaal een leuke dag.

 

Het Belang van Limburg en de drukkerij in Paal. 

De kinderen van het vijfde leerjaar brachten een bezoek aan de redactie van Het Belang van Limburg in Hasselt. Eerst werd er uitgelegd hoe de krant ontstaan was en hoe het nu allemaal in zijn werk gaat. De kinderen werden vervolgens zelf journalisten en mochten een interview afnemen.
Later gingen we ook een kijkje nemen in de drukkerij in Beringen, waar heel wat kranten gedrukt worden. “Amai, wat een grote papierrollen hadden ze daar!!”
Het was erg interessant om dit eens van dichtbij te zien!

 

Scholenrondrit door Heusden-Zolder 

Eindelijk was het zover! Met de bus op stap…
’s Morgens vertrokken we richting Heusden-centrum. We kregen een woordje uitleg over het OCMW, de bieb en het standbeeld op het Sint-Willibrordusplein.
Daarna stapten we verder naar het politiekantoor. We mochten even in de cel zitten en we zijn in de verhoorkamer geweest, waar je maar langs één kant door het raam kon kijken. Dan mochten we binnen in de wapenkamer. Enkele kinderen mochten een kogelvrije vest aandoen en iemand werd zelfs in de handboeien geslagen. Voor we in het seniorencentrum gingen eten, zijn we nog naar de moskee geweest. Namiddag zijn we naar het gemeentehuis geweest en daarna trokken we met zijn allen richting ‘De Kluis’. We hebben alle deelgemeenten van Heusden-Zolder gezien.

Hier volgen nog enkele reacties van de leerlingen.

Het was superleuk! We zijn naar allerlei mooie en spectaculaire dingen geweest. De Kluis vond ik het leukste. Ik vond het politiekantoor ook mooi. In de bus hadden we dolle pret!
Dries 4A

We gingen wandelen in het mooie bos van De Kluis. We gingen ook naar het gemeentehuis, de politie en de moskee. Ik vond het super dat we in de cel mochten zitten en alle wapens hebben gezien. In de moskee was het ook heel leuk. We hebben veel bijgeleerd.
Kato 4A

Ik zou dit vaker willen doen. Ik vond het ook leuk om naar het politiekantoor te gaan. De dag was superleuk, dit zal ik nooit vergeten. Het kasteel Terlaemen en het kasteel Meylandt hebben we ook gezien. Wij zijn in de zandloper gaan eten.
Axelle 4A

Ik vond het leuk bij de politie want er waren veel spullen die ik altijd had willen zien. Het was erg mooi bij De Kluis en we zagen veel mooie stenen. Het was ook leuk in de moskee omdat ik daar al een lange tijd niet ben geweest. Kasteel Meylandt was heel mooi. Ik wou dat de kinderen mochten meedoen aan de activiteiten in het kasteel.
Mehmet 4A

Nog meer reacties vind je in ’t Molenholleke van november.
 

Week van het bos in het 4de lj. 

Tijdens de week van het bos zijn wij met de kinderen van het 4de lj. naar het bos gewandeld.
We kregen een boekje met opdrachten die we moesten uitvoeren en we verzamelden ook bladeren met namen waarvan we nog nooit gehoord hadden.
Een samengesteld blad, een enkelvoudig blad, een gelobde bladrand, …
We hebben heel veel geleerd en ons heel goed geamuseerd. Om te eindigen kregen we zelfs een muzische opdracht. Maak een kunstwerk met natuurlijk materiaal uit het bos. Kijk maar eens naar de resultaten. Mooi hé! Jammer genoeg was er geen tijd om ‘alle kunstwerken’ te fotograferen. Maar wie weet, vind je ze nog in het Domherenbos.
 

Halloween (vijfde leerjaar) 

Openluchtmuseum Eindhoven zesde leerjaar 

In het openluchtmuseum in Eindhoven vind je Eversham, een dorp uit de ijzertijd. Je kan er verschillende dingen doen:houthakken, speerwerpen, graan malen, brood bakken, leem trappen, vuur maken,…
Onze gids, Mich, was zelf gekleed als in de ijzertijd: leren lappen als schoenen, een geweven kleed, een gordel met een zakje waarin materiaal zat om vuur te maken.
De gids vertelde dat er vroeger een smid was die ijzererts smolt in een speciale kleioven. Daarmee maakte hij ijzeren spullen die hij dan in de dorpen ruilde voor eten en andere spullen.
Om vuur te maken neem je een slagijzer, een vuursteen en een stukje tondel. Je slaat met het slagijzer op de steen zodat de vonken de tondel laten gloeien.
 

In de tuin vonden we heel wat kruiden voor de thee.
Met gemalen graan bakten we kleine pannenkoeken. Heerlijk met oermoes!!! Rarara, hoe maak je oermoes? Appelmoes met aardbeienjam
Voor de soep moesten we groenten fijn snijden. Heerlijk soepje was het, er bleef niet veel meer over na de lunchpauze.
 

Om beurten mochten we graan malen op verschillende manieren: met een ronde kei op een platte kei, met een stok in een pot stampen.
Om brood te bakken moest je natuurlijk eerst het deeg kneden, dan even rijzen en daarna in de lemen oven. Lekker hoor, boterhammen met een lepel oermoes.
Midden in het dorpje lag een leemkuil. Het leem werd gebruik om de muren te bestrijken of om de bakoven dicht te metsen.
 

Bij het hout hakken moest je goed opletten. Zo’n bijl kan erg gevaarlijk zijn als je je niet houdt aan de veiligheidsvoorschriften.
We hebben ook met kano’s gevaren.
We mochten werpen naar een houten zwijn. Wel opletten want als je mist, valt het zwijn je aan.
Het was een leuke dag, omdat we alles zelf mochten doen. We hebben ook veel bijgeleerd over de eerste boeren.
Dank je wel aan Anja (de mama van Maikel), aan Ines (de mama van Jill), aan Ann (de mama van Sara) en aan Katrien dat ze met ons meegingen om ons te helpen.
 

Speurtocht in het bos 6e klas 

Een zonnige herfstdag, de leerlingen van 6B trokken naar het bos op speurtocht. In het bos kregen ze heel wat opdrachten om op te lossen: de hoogte en de omtrek van een boom schatten en meten, Beestjes zoeken, afval opruimen, oriënteren met de zon en met een kompas, vruchten en bomen samen leggen, een kunstwerkje maken,… Je weet niet hoe snel zo’n middag omvliegt.
 

Workshop “samen lachen - samen leven”  

Wij hebben met het vijfde leerjaar de workshop “samen lachen - samen leven” gevolgd. Daar hebben we veel over ‘lachen’ geleerd.
In het begin kregen we uitleg over wat er in ons lichaam gebeurt als we lachen:je mond wordt breder,je gaat schudden met je buik,je beweegt met lichaamsdelen,en misschien komen er zelfs tranen. We moesten ook raden wat de meester deed, lachen of wenen. Het was heel grappig! Hi hi hi, ha ha ha, ik stond erbij en ik keek er naar. Als je lacht of huilt, kan dat goed doen. Het is een ontlading van spanning of verdriet. Het kan ontspannend werken.
We hebben leuke talen geleerd, zoals de i-taal en de oe-taal. Hoewel, het gaat niet zo makkelijk, je moet er wat aan wennen.
Ook stonden we in een kring en klapten elkaar tegemoet. We moesten een beweging van de vorige overnemen. Terwijl we ons naar de volgende keerden, moesten we van beweging veranderen. Dat was plezant! Sommige kinderen mochten ook een mop komen vertellen. Wist je dat er ook iemand zelf een mop had verzonnen?
Toen we toneeltje speelden, hebben we leuke dingen gedaan, zoals in het spookhuis, bij de bakker, de brommer, spaghetti koken en racen.
We hebben geleerd dat om iemand lachen niet altijd uitlachen is. ‘Samen lachen’ kan wel ontzettend leuk zijn, en bovendien nog gezond…
En wat hebben we gelachen…………….. !!!!!
 

Een nieuw schooljaar ging van start,
voor ieder toch steeds iets apart.
De kinderen waren vrolijk en blij.
Met hapjes en kinderchampagne zorgden ze zelf voor de lekkernij.
Op de speelplaats onder de grote boom,
werd de toast uitgebracht zoals in een mooie droom.
De sfeer zat er goed in,
het was duidelijk een prachtig begin.

4B

De kinderen van 4A zijn het schooljaar alvast goed gestart. Na een gezellige babbel over de fijne vakantie waren ze klaar om te toasten op een leuk nieuw schooljaar! En zoals je op de foto’s ziet, hebben ze de hapjes zelf gemaakt. Ook de kinderchampagne openen was een hele belevenis. Iedereen werkte in ieder geval heel fijn mee.
4A is klaar voor een nieuw schooljaar!!